~”Solia” – un exemplu de continuitate culturala

~”Solia” – un exemplu de continuitate culturala

Cred ca  gazeta si calendarul “Solia”,ale Episcopiei Ortodoxe Romane din America,indrumate de catre IPS  Arhiepiscop Nathaniel si redactate de catre Diaconul David Oancea,pot fi  date ca exemplu de continuitate culturala.
Ele apar neantrerupt de peste saptezeci de ani  si deci sunt intre cele mai longive publicatii tinand de spatiul cultural romanesc. In acelasi timp  ele,gazeta si calendarul “Solia”,sunt un exemplu de viata in  Traditie romaneasca,in model existential romanesc ,adica in intelegere romaneasca a diferentei dintre bine si rau. Este vorba,mai ales,de intelegerea faptului ca “modelul existential romanesc” este vesnic  si nu este subordonat sau conditionat de limba in care este trait,mai ales in conditiile in care comunitatea  care face cu putinta aparitia publicatiilor amintite nu este “romaneasca” ci “Romano-Americana”.
Aceste publicatii dovedesc intelegerea diferentei dintre “Traditie” ,care este viata in si prin Duh si “traditii”care sunt,in buna masura,conditionari ale timpului istoric repede trecator.
Este vorba,finalmente,de intelegerea  adevarului ca,”litera ucide iar Duhul face viu”(Sf.Pavel,Corintinei II,3,6).
Cei care  se drapeaza intr-un penibil “nationalism” circumstantial,prea multi dintre ei  paraziti in sutana,nu fac decat sa slujeasca actuala stapanire romaneasca,nevdrenica si vremelnica.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: