Societatea „Bănăţeană”

Duminica, 18 Junie 2006, Societatea Banatiana — Vasile Alecsandri, a sărbătorit aniversarea a 100 de ani, cea mai veche organizaţie Romana-Americana existenta in Philadelphia, Pennsylvania, S.U.A. Societatea Bănăţeană a fost fondata in 15 Junie 1906 de majoritatea emigranţilor veniţi din Pesac, Sinnicolae Mare, Lovrin, Comlosul Mare , Igris si Satchinez. In anul 1913, membri Societăţii Bănăţeană au fondat cea mai veche biserica ortodoxa romana in Philadelphia, „Pogorârea Duhului Sfanţ.” In ziua de azi, Societatea Bănăţeană consta din Americani si emigranţi veniţi mai devreme sau mai târziu din toate părţile României. In 1993, Societatea Bănăţeană infiinteaza un muzeu care păstrează si prezintă toate aspectele istorice si culturale ale Romanilor-Americani de Philadelphia, si este singurul muzeu infiintat de o societate beneficiara Romano-Americana din Statele Unite.

Deasemenea in 18 Iunie după Sfânta Liturghie, un parastas de obşte in memoria tuturor membrilor Societăţii Bănăţeană decedaţi, a fost oficiat in Biserica de către Părintele Adrian Grigoras, după care membri societăţii sau adunat in muzeu pentru a face fotografii si a avea o scurta conversaţie intre membri. După amiaza, o masa festiva a avut loc cu mâncare tradiţionala romaneasca si vin romanesc, la care au participat 60 de membri ai societăţii impreuna cu familiile si prietenii lor. Deschiderea a fost făcuta cu o rugăciune de către

Pastorul Don Romeo urmata de urări se felicitări din partea consulului Roman din Philadelphia, George Sfedu, după care sa recitat imnul „Desteapta-te Ro-mane”‘ de către Dan Rad, si sa cântat imnul American „Binecuvinteaza Dumnezeu America.” S-au ciocnit pahare in cinstea trecutului istoric cat si a viitoarelor succese care au fost prezentate de cei 2 maestri ai ceremoniei: Domnul George Radu si Domnul Carmen D. Valentino, care deasemenea au felicitat pe 2 dintre cei mai invarsta membri ai societăţii: Doamna Catita Roşu si Domnul Nicholas Bogdanescu (90 de ani) cat si pe cel mai tanar membru, Dan Rad (19 ani). Diplome au fost inmanate D-nului Dumitru Costea si D-nului Peter Nemeth pentru cei peste 50 de ani de serviciu in societate. Un istoric discurs intitulat: „Patru Sute de Ani a Trecutului Istoric a Romanilor-Americani” a fost prezentat de D-nul Carmen D. Valentino care deasemenea a prezentat o scrisoare scrisa in anul 1748 in limba latina de primul compatriot roman, Preotul Samuel Domian in timp ce a vizitat Philadelphia si Benjamin Franklin. Programul s-a incheiat cu membri si oaspeţii cântând impreuna vechiul cântec popular romanesc „Viva, Viva Sa Trăiască.” In continuare, membri si oaspeţii s-au veselit de orchestra care a pus la dispoziţie cântece si hore Romaneşti pentru dans. Funcţionarii, membri si prietenii Societăţii Banateana-V. Alecsandri spera pentru alţi 100 de

ani de prietenie, servicii pentru comunitate si prezentare a culturii romane in America.

Multe îndepliniri ale societăţii sunt datorita cooperării continue intre succesele generaţiilor romano-americani stabiliţi in America si romanii noi veniţi in Philadelphia care au luat un rol pozitiv si activ in cultura societăţii, bisericii, si stilul de viata american.

Funcţionarii Societăţii Bănăţeană pe anul 2006-2007 sunt: Preşedinte: Dumitru Costea / Valeria Costea; Vice-presedinte: (Dl.) Carmen D. Valentino; Casier: John Bogdan; Secretar: Peter Nemeth / Vivian Radu; Secretar Financiar: George Radu; Auditori: Peter Nemeth, John Bogdan, JohnPetiu; Membri in Comitet: Catita Roşu, Nicoleta Rad; John Petiu, Leni Nemeth, Flora Mirsch, Elizabeth Costea si Ted Antoneskou; Custode Muzeului: (Dl.) Carmen D. Valentino; Coordonaţi ai Banchetului: Victoria Chisar, Viorel Vasile si Danalisa Radu; Translator: Nicoleta R. Rad; Fotografii: Dumitru Rad, Alan Zemel.


%d blogeri au apreciat asta: