~Alexandru Nemoianu : O prezenta eleganta, discreta si fara egal in Lumea Noua : ” Vatra Romaneasca”

Pentru comunitatea Romanilor-Americani si inca mai vartos pentru cei Ortodocsi,”Vatra Romaneasca”,sediul Episcopiei Romane Ortodoxe din America , din hotarul oraselui Grass Lake din sudul Statului Michigan ,are un loc special. Un loc special geografic, dar mai ales duhovnicesc. De peste saptezeci de ani acel loc retras si cumva tainic ,din sudul Statului Michigan , a devenit un teritoriu al gandului,al inimii,al buneivoiri. Obtinut cu greu,cu jertfe ale unor oameni fundamental foarte saraci,mentinut cu enorme sacrificii,intr-o vreme in care ghiara nefasta,mortala ,a comunismului demonic statea asupra tuturor si a toate,”Vatra Romaneasca” a vietuit, a crescut,s-a dovedit vie,indestructibila.

Episcopul Policarp Morusca,intemeietorul „Vetrei Romanesti” , a ales acest loc binecuvantat ca sediu al nou intemeiatei Episcopii Ortodoxe Romane din America. Episcopul Policarp nu a trait decat putin la „Vatra”.Vitregia vremii,careia toti si toate ii sunt supusi,l-a indepartat de turma sa.Dar, in putinii ani si scurta vreme cat a stat acolo,el a iubit locul si i-a dat rost existential. Este bine sa nu fie uitat ca Episcopul Policarp a fost un Ierarh Roman-American.Un ierarh care a inteles,si a inteles bine,ca turma lui este alcatuita nu din „Romani in America” ci din Romani-Americani,oameni care apartin tarii in care se afla dar care pastreaza si duc mai departe „modelul existential romanesc”,intelegerea romaneasca a rostului vietii.Episcopul Policarp a mai stiut ca aceasta identitate se poarta si poate fi purtata indiferent de limba vorbita,romana stramosilor si deci eminamente a primilor emigranti si a amintirilor dar,mai ales,in limba tarii,Engleza,limba prezentului si a viitorului.Caci Episcopul Policarp a stiut ca turma s-a nu este una in „exil”,marginala,nesemnificativa, ci una care apartine Neamului American.Ca asa a fost ne-o devedeste cea mai folosita si memorabila exprimare a Episcopului intemeietor,”Va primesc asa cum sunteti!”Este de amintit ca la primul Congres al Episcopiei tinut la „Vatra” a participat si Episcopul Grec al Americii,mai tarziu Patriarhul Ecumenic,Athenagoras. Cu acest prilej cei doi ierarhi au planuit o adunare a tuturor ierarhilor Ortodocsi din America,adunare ce ar fi fost gazduita la „Vatra”.Este limpede ca Episcopul Policarp stia ca viitorul Ortodocsilor Romani-Americani trebuie si va fi, intr-o jurisdictie canonica Americana iar a membrilor ei,din punct de vedere soia,politic si economic in sanul si ca parte a Neamului American.

Dupa plecare grabnica a Episcopului Policarp si dupa ce regimul bestial comunist, instalat cu arme straine, in Romania, au facut cu neputinta revenirea Pastorului la turma sa,”Vatra Romaneasca” a trecut prin clipe grele.Dar nu s-a plecat!

Lupi lacomi , imbracati in blana de oaie ,naimiti de catre bestiile comuniste,au navalit in turma Ortodocsilor Romani-Americani si au cautat sa cotropeasca „Vatra Romaneasca”.
Binecredinciosii nu s-au lasat jefuiti. Au stat in calea cotropitorilor si a impostorilor si,ajutati de legea dreapta a Tarii lor,Statele Unite ale Americii,i-au scos cu rusine pe cei nevrednici.
Ei si-au ales lor Pastor tanar si vrednic care nu i-a lasat la nevoie,pe Prea Sfintitul si mai apoi Inalt Prea sfintitul Episcop si apoi Arhiepiscop VALERIAN D.Trifa,de intreit binecuvantata pomenire. Implinirile acestei pastoriri indelungate au fost foarte numeroase si este dincolo de scopul acestui articol sa le enumere.Aici vom cauta sa pomenim doar cateva dintre realizarile exceptionale realizate la „Vatra Romaneasca”.

In primul rand conceptia despre rostul „Vetrei Romanesti” a fost schimbata. A fost data uitarii ideea romantica dupa care „Vatra” ar fi putut fi,simultan, o unitate agricola(o „ferma”) productiva si sediu si resedinta a Episcopiei. Ideea de „ferma” a fost abandonata,pamantul agricol a fost dat in arenda,iar restul a fost preschimbat intr-un frumos parc.Cladirile au fost preschimbate in dormitor,”casa ARFORA”,pranzitor,”sala Avram Iancu” si spatiu de depozitare,George Pomutz”. S-au mai adugat cladiri,un dormitor modern pentru coii veniti la taberele de educatie religioasa,si un mare pavilion pentru pranzul si festivitatile organzate la „Vatra”.

Cladirea principala,”casa mare”,a fost reparata temeinic si acolo sedea Episcopul si functionau birourile Episcopiei.
La „Vatra”,din primii ani ai anilor 50′,s-au organizat tabere de educatie religioasa pentru tineri.La acele tabere,tinerii din Episcopie,invatau despre credinta lor,indrageau Episcopia lor,sediul ei,”Vatra Romaneasca”, si se puteau intalni.
Tot in anii 50 ai veacului al XX-lea s-a inaltat Biserica si Capela de la „Vatra”,cu hramul „Nasterea Maicii Domnului”.
In anii 70 ai veacului al XX-lea pe pamantul daruit de catre „Vatra”(printr-un contract de inchiriere in perpetuitate), s-a ridicat sediul „Centrului de Studii si Documentare al Romanilor-Americani”(The Romanian-American Heritage Center) care,din 1988 poarta numele „Valerian D. Trifa”.Acest Centru este o institutie independenta,”neaducatoare de profit” sub legile Statului Michigan,dar care are relatii cu totul speciale cu Episcopia Romana Ortodoxa din America,cu „Vatra” ,sub a carei inspiratie a venit in fiinta.Acest Centru adaposteste cea mai importanta colectie de documente istorice privind trecutul Romanilor-Americani si,din 1984,el sopreste si este in purtarea de grija a semnatarului acestor randuri.

In toata aceasta perioada de crestere si devenire „Vatra Romaneasca” s-a consolidat drept inima a Ortodoxiei Romano-Americane care,prin inainte vederea Arhiepiscopului VALERIAN, a devenit parte indestructibila a Ortodoxiei Americane.Asa cum prevazuse ,inca de la primul Congres al Episcopiei organizat la „Vatra” in 1938,Episcopul Policarp.

In titanica sa lucrare(si ma refer,in acest articol, exclusiv la cea dusa pentru „Vatra”) Arhiepiscopul VALERIAN a fost ajutat de catre ,si citez selectiv,din memorie, Parintii : John Toconita, Vasile Hategan, Eugene Lazar si multi voluntari,intre ei,din nou selectiv si din memorie,Martha Gavrila, Augustin Vincent,Virginia Vincent, Traian Lascu,John si Ana Mercea,Stelian Stanicel,Sylvia Baia(Lupsor) si multi altii.

De peste un sfert de veac „Vatra Romaneasca” se afla in paza IPS Arhiepiscop NATHANIEL, a carui intelepciune ,modestie si blandete sunt egalate doar de ,ale sale,calda,peste masura de mare profunzime, smerenie si eleganta duhovniceasca.
Noua pastorire a inceput in conditii grele dar ele au fost depasite.”Vatra” a crescut si s-a inaltat.Ea a intrat deplin in veacul al XXI-lea,fizic si spiritual.
Cladirile au fost imbunatatite,aspectul fizic inca mai mult sporit,proprietatea a crescut ,prin intelepte noi achizitii iar .In anii 90 ai veacului trecut, un nou sediu administrativ,modern,frumos, a fost inaltat.La ridicarea acestui Centru Administrativ de mare importanta au fost donatiile facute de catre :George Gavrila, Rucsanda Sarbu de Bota,Diacon John Bujea si Dr. Eleanor Bujea. Noul sediu este impunator si functional deopotriva.El este prevazut cu birouri moderne,exceptional spatiu de depozitare arhivistica si cu o frumoasa sala muzeistica ,aflata in amenajare. Taberele de educatie religioasa au devenit inca mai potrivite cu scopul propus.In inteleapta revizuire a „curriculum” si in grijirea lor Arhiepiscopul NATHANIEL a fost asistat,si din nou citez din memorie si selectiv, de catre Parintii: Remus Grama, Ian Pac Urar,Calinic Berger, Joseph Morriss, Anton Fruza, George Ursache,Cosmin Antonescu si inca multi laici dedicati.

In buna gospodarire a „Vetrei” bunul ierarh a fost ajutat de catre oameni de mare caracter si nadejde.Florence Serb,care a stat neclintita langa Arhiepiscop,la bine si la rau. Mark Chestnut,una dintre cele mai admirabile si mai destoinice personalitati care a vietuit la „Vatra”.Dincolo de exceptionalele calitati profesionale Mark Chestnut se distinge prin angajament uman,politete,grija de aproapele si eleganta sufleteasca.Ca exemplu poate fi data preocuparea si blandetea lui pentru animalele mici,pentru vietuitoarele care trebuiesc ocrotite.Mark este proverbial pentru efortul ce il depune pentru salvarea animalelor abandonate,hranirea pasarilor la vreme de Iarna grea si blandetea cu care se poarta cu toti acesti frati mai mici ai nostri.(Intre altele el a daruit semnatarului acestor randuri un catelandru parasit,pe Brutus,daruindu-i,in acest chip si una dintre cele mai mari bucurii ale existentei sale.)Fara indoiala ca acestea dovedesc un suflet bun si nobil,cavaleresc.

Cu totul remarcabil este Diaconul David Oancea,redactorul „Soliei”si cancelarul Sfintei Episcopii..
David Oancea este o personalitate probabil fara egal.Bunatatea,cumsecadenia,grija pentru toti si toate,graba cu care isi ajuta smeneii sut,dupa cunostinta semnatarului acestor randuri,fara egal. Marele Ierarh a mai fost ajutat la „Vatra” si de catre Parintele Marin Mihalache,invatatul Dinu Cruga si Manuela Cruga.
„Vatra Romaneasca” este un asezamant unic.Un asezamant care cuprinde, „in nuce”,concentrat, istoria si devenirea Romanilor-Americani,care sunt parte a Lumii Noi pastrand „modelul existential romanesc”.

Alexandru Nemoianu

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: