Alexandru Nemoianu : ” CENTRUL DE STUDII ŞI DOCUMENTARE AL ROMÂNILOR-AMERICANI „VALERIAN. D. TRIFA. ROMANIAN-AMERICAN HERITAGE CENTER“

CENTRUL DE STUDII ŞI DOCUMENTARE AL ROMÂNILOR-AMERICANI „VALERIAN. D. TRIFA. ROMANIAN-AMERICAN HERITAGE CENTER“

În anii şaizeci şi şaptezeci ai veacului al XX-lea în cultura americană a intervenit o schimbare privind modul de înţelegere a căii prin care s-a alcătuit şi se alcătuieşte naţiunea americană.

Conceptul „furnalului“ american (după care toţi cei veniţi în Lumea Nouă s-ar contopi într-o nouă entitate) a fost înlocuit cu o mult mai convingatoare şi înţeleaptă concepţie. Această concepţie afirmă că fiecare grup etnic şi-a adus şi îşi aduce contribuţia la a face America mai diversă, mai frumoasă şi mai puternică. În acelaţi timp această concepţie, a unui multiculturalism luminat, afirmă cu putere că în egală măsură fiecare grup etnic se transformă pe sine, se „americanizează“ şi astfel, motto-ul Marelui Sigiliu al Statelor Unite, „e pluribus unnum“, se împlineşte deplin. Unitatea trebuie căutată şi este aflată în diversitate.

În aceste condiţii a fost meritul Arhiepiscopului Valerian, Ierarhul şi Întâiul Stătător al „Episcopiei Ortodoxe Române din America“ cu sediul la „Vatra“, Jackson, Michigan, de a fi înţeles că Românii-Americani sunt o astfel de componentă care a făcut şi face Lumea Nouă mai diversă, mai bogată, mai frumoasă şi mai puternică. Acest Ierarh a fost cel care a înţeles că o contribuţie istorică trebuie documentată şi astfel a conceput ideea unui „Centru de Studii şi Documentare al Românilor-Americani“.

În 1975 acest concept a devenit faptă şi în câţiva ani, cu ajutorul financiar şi moral al „Episcopiei Române Ortodoxe din America“, în principal, dar şi al altor societăţi şi organizaţii româno-americane şi a unor oameni buni şi generoşi, o clădire modernă a fost ridicată pe pământul „Vetrei Româneşti“ din Jackson, Michigan.

În câţiva ani o impresionantă colecţie documentară a fost alcătuită şi catalogată ştiinţific şi prin angajarea unui istoric profesionist şi bilingv, Alexandru Nemoianu, „Centrul“ şi-a început buna lucrare.

Anii de început au fost nespus de grei, mai ales din cauza limitărilor financiare. În aceşti ani, cu abnegaţie şi voinţă, „Centrul“ a supravieţuit şi şi-a împlinit misiunea prin truda lui Traian Lascu al cărui nume este între ctitorii „Centrului“.

Mai apoi „Centrul“ a ieşit din criza financiară ce îi ameninţa direct existenţa prin dărnicia câtorva oameni cu credenţiale morale absolut unice: Maria McWilliams, Silvya Baia, Arhiepiscopul Valerian, Rucsanda Sârbu de Bota şi Stelian Stănicel şi darul modest şi esenţial al multor, foarte multor Români-Americani.

Lui Traian Lascu i-au stat în ajutor oameni buni care fiecare a contribuit, după puterea lui, la mersul înainte al „Centrului“: Petru şi Silvya Lupşor, Augustin Vincent, John N. Santeiu Jr., Eugene S. Raica şi încă mulţi alţii.

Un rol special a avut Arhiepiscopul Nathaniel Popp, urmaşul lui Valerian, în păstrarea unei atmosfere de decenţă, bunăcuviinţă, spirit ştiinţific şi înţelegere la „Centru“.

În aceşti ani s-a alcătuit şi principalul scop al „Centrului“, acela de a documenta şi promova istoria Românilor-Americani şi înţelesul ei major, acela de a fi păstrat „modelul existenţial“ românesc, înţelegerea românească a rostului vieţii, a diferenţei dintre bine şi rău, în Lumea Nouă. Acest concept s-a definit şi promovat prin publicaţia „Centrului“, „Information Bulletin“, predominant dar nu exclusiv publicată în limba ţării, engleză dar şi prin cărţi publicate de către şi cu ajutorul financiar al „Centrului“ (cărţi ale Arhiepiscopului Valerian, dar şi ale lui Alexandru Nemoianu). Au fost numeroşi cei care au contribuit cu articole şi studii: Traian Lascu, Alexandru Nemoianu, Părintele Vasile Haţegan, Aurel Sasu, Gh.I. Florescu, Alexandra Roceric, Eugene S. Raica, Stelian Stănicel, Joanne Bock şi încă mulţi alţii.

Treptat colecţiile „Centrului“ s-au înmulţit şi diversificat şi astăzi nici un fel de studiu serios şi complet despre Românii-Americani nu poate fi alcătuit fără cercetarea comorilor documentare păstrate în bibliotecă şi arhivele lui. Clădirea a fost mărită, aproape dublată, cu spaţii încă mai generoase pentru păstrarea documentelor şi birouri şi o superbă „cameră memorială“, dedicată activităţii Arhiepiscopului Valerian, decorată muzeistic.

Ar fi naiv să ne imaginăm sau să pretindem că „Centrul“ a mers din succes în succes. El a cunoscut şi clipe grele, financiar şi moral. Spre exemplu, în ultimii ani, una dintre gravele probleme confruntate a fost, în opinia semnatarului acestor rânduri, o politică editorială care a lunecat într-o direcţie periculoasă.

O nouă politică editorială a fost impusă. Astfel fiecare număr din „Buletin“ a prezentat doar o singură „temă“. Publicaţia Centrului, care avea şi are menirea de a fi o „foaie“ de familie şi informare devenea „seaca“, aridă. Dar, încă mai rău, standardele şi menirea acestei publicaţii a căpătat o înclinare dubioasă.

Astfel din dorinţa, iniţial pozitivă, de a include toate componentele istoriei româno-americane s-a ajuns la o foarte periculoasă atitudine de relativism moral contemplativ.

A fost dat uitării faptul că istoria este un proces care se dezvoltă prin confruntări şi că în aceste confruntări unii au fost „buni“ şi alţii „răi“; unii au fost pentru progres istoric şi alţii pentru un regres degradant. Mai rău decât atât, personalităţi controversate şi încă mai rău, din nou după părerea autorului acestor rânduri, falimentare moral dincolo de nădejdea mântuirii, au fost prezentate anciliar (slugarnic), aproape glorios. Acest lucru nu putea fi acceptat.

Adunarea Generală a membrilor cu drept de vot din 18 Februarie 2006 în număr covârşitor şi unanim, a ales o nouă conducere a „Centrului“, având drept Conducător (Chairman) pe Arhiepiscopul Nathaniel al „Episcopiei Române Ortodoxe din America“ cu sediul la „Vatra Românească“, Jackson, Michigan şi ca Preşedinte pe Diaconul David M. Oancea, redactorul „Soliei“, organul de presă oficial al „Episcopiei Române Ortodoxe din America“ şi un om cu credenţiale morale aproape fără egal în comunitatea Românilor-Americani. În acest fel „casa“ a fost pusă în ordine şi viitorul făcut cu putinţă.

Este de dorit ca acest „Centru“, singura instituţie existentă dedicată exclusiv promovării istoriei tuturor Românilor-Americani, indiferent de afilaţia lor religioasă, să fie sprijinit de membrii comunităţii.

Acest lucru poate fi făcut printr-o donaţie anuală de $20.00, care include şi abonamentul la „Information Bulletin“ pentru un an, sau prin donaţii mai generoase care, ajunse, în timp, la nivelul acumulat de $5,000.00 asigură un drept de vot în Adunările Generale al „Centrului“. Checkuri sau money orders pot fi trimise pentru: Romanian-American Heritage Center la adresa: 2540 Grey Tower Rd.,/Jackson, Michigan/USA.

Acest „Centru“ în mai toate felurile este pentru membrii comunităţii româno-americane o „casă a bunicilor“ şi el merită sprijinul tuturor şi al fiecăruia. Păstrarea şi promovarea modelului existenţial românesc, a înţelegerii româneşti a diferenţei dintre bine şi rău, este cu siguranţă cea mai de seamă contribuţie făcută de Românii-Americani pentru Lumea Nouă dar şi pentru „românism“. Între multe altele aceasta demosntrează vitalitatea valorilor româneşti şi caracterul lor indestructibil.

ALEXANDRU NEMOIANU

_______________________________________________________

ACEASTA PUBLICATIE ESTE CREATA PRIN COLABORAREA DINTRE ROMANIAN-AMERICAN HERITAGE CENTER ,SUA SI ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , DE LA BUCURESTI ,  SI CONSTITUIE EDITIA ON-LINE A „BULETINULUI INFORMATIV” EDITAT DE R.A.H.C.

EDITOR : ALEXANDRU NEMOIANU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d blogeri au apreciat asta: