Martha Gavrila

MARTHA GAVRILĂ

Marţi 11 Octomvrie comunitatea Română-Ortodoxă de la Catedrala Sf. Gheorghe a condus la locul de veci pe o devotată membră şi distinsă personalitate, doamnă Martha Gavrilă.

    Răposata a fost cunoscută şi dincolo de marginile parohiei ori ale oraşului Detroit. Vreme de 25 de ani a fost preşedinta Reuniunii Femeilor dela Catedrala Sf. Gheorghe iar, începând cu anul 1953, ea a fost 10 ani preşedinta naţională a Asociaţiei Reuniunilor Femeilor Ortodoxe Române din America (A.R.F.O.R.A.).

    În funcţiunile pe care le-a avut şi ca persoană devotată Bisericii, Martha Gavrilă a fost şi o aprigă susţinătoare a Episcopiei Ortodoxe Române din America. Când, in 1935, a venit P.S. Sa Episcopul Policarp în America. Martha Gavrilă, cu soţul Gheorghe şi fiul George, au fost gata să dea o mână de ajutor noului episcop. Câţiva ani mai târziu, cumpărându-se proprietatea care a primit numele de Vatra Românească, Martha Gavrilă a fost printre cele dintâi care să se îngrijască de reşedinţa dela Vatră şi de găzduirea diferitelor evenimente care au avut loc acolo.

    Devotamentul doamnei Gavrilă pentru Episcopie şi pentru Vatră n-a încetat nici in timpul vacanţei în postul de episcop şi a continuat pe vremea de lungă păstorire a I.P.S. Sale Vale-rian. Ori de câte ori a fost nevoie de ceva, primul gând se îndrepta către Martha Gavrilă, care, personal ori prin apel la surorile din reuniunile de femei, reuşea să ducă proiectele la bun sfârşit.

    Deşi din România a venit numai cu pregătirea de şcoală primară, experienţa câştigată în şcoala vieţii şi o inteligenţă naturală i-au fost de ajutor ca să facă faţă diferitelor posturi de răspundere la care a fost chemată în cursul vieţii. Doamnei Gavrilă i sa datoreşte reactivarea ARFOREI care a rămas până astăzi una din auxiliarele de bază ale Episcopiei.

    În toate câte le-a făcut şi în toate câte le-a vorbit, doamna Gavrilă s-a distins prin onestitate şi devotament.

    A spus totdeauna ceeace a gândit şi nu s-a dat niciodată înapoi de la lucrul pe care o socotit că trebuieşte făcut.

    Martha Gavrilă s-a dus dintre noi la vârsta de 96 de ani. S-a născut în 13 Iulie 1887 în comuna Beba-Veche din Banat. La vârsta de 18 ani s-a căsătorit cu Gheorghe Gavrilă. La numai un an după căsătorie, în 1906, au imigrat în Statele Unite, aşezându-se la St. Louis, Missouri. Ca toţi imigranţii de pe vremea aceea, soţii Gavrilă au oscilat între a rămâne aici ori a se întoarce în ţară cu câteva economii în dolari. De trei ori au trecut oceanul, dus şi intors, până când, în 1915, cu decis să rămână definitiv în America. In 1919 s-au mutat din St. Louis în Detroit (High-land Park) unde Martha şi-a găsit de lucru la şcolile publice. Ea a fost ingrijitoarea claselor de studii dela Highland Park Public Schools din 1921 până în 1952. Retragerea ei din serviciu a fost un eveniment la care au participat directorii de şcoli, învăţătorii şi mulţi studenţi care au cunoscut pe Martha ca un fel de mamă a lor.

    Odată retrasă la pensie s-a mutat în Southfield ca să fie mai aproape de Catedrală. In ultimii 3 ani a cunoscut şi Martha Gavrilă problemele bătrâneţii. Era însă mulţumitoare lui Dumnezeu că a trăit 90 de ani fără ca să între vreodată în spital ca bolnavă. Deşi a depins de o baterie care să-i reguleze bătăile inimei, mintea ei a rămas clară şi ageră până în ultimul moment. Singurul lucru care o apăsa era faptul că nu mai putea să umble, ori să alerge, cum făcuse până atunci.

    S-a stins din viaţă Sâmbătă 8 Octomvrie, la spitalul unde a fost dusă de urgenţă cu câteva ceasuri înainte. Corpul neînsufleţit a fost îngrijit de casa funerară Lynch, unde au avut loc 2 sărăcuste, una Duminecă şi alta Luni seara.

    Înmormântarea a avut loc Marţi dimineaţa dela Catedrala Sf. Gheorghe. Slujba înmormântării a fost oficiată sub protia P.S. Sale Episcopul Nathaniel, assistat de preoţii: Rich-ard Grabowski, Constantin Tofan, Ion Ivascu, Ion Surducan, Laurence Lazar, Romey Rosco, Leonte Copacia, Jr. Predica şi eulogia au fost rostite de I.P.S. Sa Valerian. Răspunsurile la strană au fost date de domnul Jimmie Crucean.

    După tradiţionala pomană, în sala mare a Catedralei, corpul neînsufleţit a fost transportat la Vatra Românească unde a fost depus alăturea de soţul Gheorghe. O zi de toamnă, cu soare care făcea să strălucească frunzele multicolorate, a fost un cadru potrivit pentru intoarcerea doamnei Gavrilă la locul pe care atâta 1-a iubit cât a fost în viaţă.

    De pe urma doamnei Gavrilă rămân îndureraţi: fiul George din Detroit, vărul James Capeţi cu soţia Dorothy, fiica Joanne şi soţul George Droubie; vărul John Capeţi cu fiicele Leona, măritată Shaffer şi Helen, Rosco, John Toconita şi diaconul măritată Dan. Apropiaţi i-au fost şi sătenii din Beba, între cari: Walter Stoi, Lena Ciuhan, Elca Bogdan etc.

    Dumnezeu să o odihnească în pace.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d blogeri au apreciat asta: